Wednesday, February 8, 2012

kes pratikal :D

kenangan menjadi student pratikal di hsopital memang awsome! kerana banyak perkara yang dapat dipelajari dan banyak pengalaman yang dapat dikutip - untuk aku belaja mendewasanakan diri (cewahh ayat akuu)

seperti sedia maklum, aku budak nursing dari sebuah universiti area selangor. dan setiap semester, aku akan menjalani praktikal dan akan melalui kehidupan seperti senior2 aku yang lain. bangun pagi untuk pergi kerja shift pagi seawal pukul 4 pagi. sudah biasa dengan keletihan sebegitu. juga sudah lali dengan kesejukan badan pabila badan disirami dengan air untuk pergi ke hospital ada jugak tak sanggup mandi , tapi bukan aku lah yee.



muke skema bila pakai uniform


banyak tempat yg telah aku posting. Alhamdulillah.. semua nya berjalan dengan lancar. dan banyak jenis orang yg aku dah jumpa. kisah tragis, menyayat hati , kelakar dan macam - macam lagi banyak terbuku dihati. dan rasa tak adil lah jika aku tak berkongsi cerita dengan korang semua.. bukan kah sharing is caring?wahaha..! berkongsi cerita ini bukan lah tujuan untuk memburuk2 kan pesakit mahupon relative itu sendiri. aku tak mention nama dorang apa?



kes pertama

- kali pertama aku mandikan pesakit yg koma atas katil. itu merupakan hari pertama aku masuk ke hospital sebagai student nurse * untuk pengetahuan korang, memang aku jarang sekali masok hospital melawat orang sakit. kalau family aku melawat,aku akan duduk di luar hospital sahaja. bau ubat2 memang busuk kan? soo sekarang aku redha je bekerja dalam ward -.-

sambung cerita tadi. menurut staff nurse, pesakit tu sepatutnya dibawa pulang oleh family members sebab keadaan die dah memang tak hade harapan. tapi dek kerana family dia busy yg melampau.. sampai 3-7 bulan die x keluarkan pesakit itu. kesian kan?





kes kedua 

- aku menjadi sebak bila ada kematian dalam ward itu. nak- nak lagi jika aku pernah menjaga pesakit itu. aunty (pesakit) di diagnose mempunyai penyakit stroke. then setiap hari aku lihat suami nya melawat dia. dan memjaga dia dgn penuh kasih sayang. faham maksud aku? dia yang mandikan bini dia, sapukan losyen (elak kulit kering), excersice badan bini dia (untuk improve blood circulation - sebab dia stroke kan). menang aku tersentuh.. penuh dengan kasih sayang.. tapi umur dia tak panjang.. 




kes ketiga

- bila pesakit menasihati kiteorang pasal kesihatan. antara pesanan yg masih aku ingat sampai sekarang

 " mira, kau jage kesihatan nie..masa muda2 lah kena jaga, dah tua tak payah menyusahkan orang lain..tengok pakcik. anak pon xde yg melawat.. sape nak jage pakcik kalau pakcik ade kat rumah..engkau boleh jaga pakcik kat rumah tak? "

err.. aku tak paham maksud pakcik tu.. nak suruh aku kahwin dengan dia ke hape? wahh... gatal pulak aku.




kes keempat

- ada soerang mak cik panggil aku karmila, anak mak cik tu. walaupon aku denail yg aku nie karmila. katanya sejak makcik tu sakit, karmila tak jenguk dia pon bimbang kos rawatan hospital mahal. dan tak mampu untuk bayar. orang cam nie pon ade.





cukup kot sampai disini.. ke nak tambah lagi? 
* bajet ade nak bace je entry cam ni kan?

25 comments:

cahya penyayang said...

bler nyer thn ler punye pic nie????
huhuhuuhuuh....

mira maisara said...

kau shapiko? : thn lps :)

deno said...

wah.... bakal nurse la nie... deno pun pernah jumpa budak2 nurse nie masa duk hosp... time deno sakit teruk, diaorg la tolong.... :)

mira maisara said...

deno wahh yeke..deno da sehat lom skrg niee? siap pegi kls da..

Adila Saidi said...

best tak jd nurse?
hehe, dulu masa ecikecik konon nak jadi doktor ke nurse ke, tapi takut nak pergi kelas bio sbb ada bedah bedah binatang. haha

mira maisara said...

adila : boleh la..wihiiee.. ee..bedah katak leteeeww

Suraya Aris said...

tak semua orang dapat pengalaman macam yg awak dapat kan! good luck n smga dpt jd nurse satu hari nnt =)

mira maisara said...

suraya ; thnks yaa darl :D

Nurul Aisyah said...

wah!! tu kak Mira ker??? mcm x caye jer...hoho

Arra Ahmad said...

jadi nurse best kan?:)

mira maisara said...

aisyah : saye lah tu darll..

arra : best jugak la sygs "D

*banyak cabaran sebenarnya.

Nurhazirah Mahzan said...

banyaknya kes , hehe . cabaran tuu :)

mira maisara said...

hazirah : :)

Sarah Mohd Saleh said...

kess kedua tuh sweeet kot.untong dpt suami cmtuh.btw keepitup nurse!

mira maisara said...

wahaha untung ke kak sarah "D

shima wibowo said...

mira come tak pakai kaca mata...sweett:)

mira maisara said...

wahh..thnks :)

biela bell said...

seronok jadi nurse nie sbb dpt timba byk pglamn..tak semua mampu jadi nurse..:)
ermm.pakcik tu lawak la..ada maksud tersirat..ngeh3x

msredcheesecake said...

Hai nurse kiut... Sedihkan kalau jumpa patient yg diabaikan family....

mira maisara said...

msred : mmg sedah kakk... ;(

fazrulnoor said...

Pliz mndi ea

Cik Bambam said...

kerja nurse byk pahal dapat kan.. huhu

Teenager Housemaid said...

jadi nurse ni pun kena kuat pertahanan emosi kan...

DOMU-KON said...

wahhh..kuatnya emosi cik mira nie.. kalau misz domu la jadi nurse.. sehari confrm tak tahan...

Bang Chik said...

mai cek tgk jantung kita ok x hahaha, 2 la psal tgk burung sgt xpun tgk mat salleh tepi jln, 2 yg xcdent kot<3