Friday, February 10, 2012

pratikal part II

alhamdulillah. ramai orang bagi responds kat entry aku yang lepas. sebenarnya ramai lagi yang tak tahu aku nie student nurse rupenya. (tak femes, mana orang nak kenal kan?)




tak dinafikan , zaman sekarang memang ramai nak bermenantukan nurse. alasannya? supaya ada yang dapat membantu bila keluarga dalam kesulitan - mengenai penyakit aje lah .

dan aku bersyukur sekali dapat join course nie. dan dapat banyak pengalaman yang tak mungkin orang dapat. - aku suka ulang ayat nie. sebab aku punya sukalah! memang aku akui. aku menghargai akan ilmu yang aku perolehi disini.

buktinya??




  •  belajar menguruskan orang sakit. - cara mandikan , menyuap makanan , handle darah dan sebagainnya. (semua nya memerlukan pemikiran yang tinggi ataupon critical thinking yg ohsome)
  • belajar menerima kematian. - sebenarnya masih tak kuat jika ditakdirkan orang yang kita sayang pergi mengejut kan?
  • belajar menghargai dgn apa yang dimiliki - bila berhadapan dengan pesakit diabetis yang tak cukup anggota fizikal ataupun mangsa kemalangan yang dipaksa potong kaki .
  • belajar menginsafi diri - bila buat lawatan ke rumah anak yatim


kenangan bersama anak yatin yg cumil
* kecil cam nie dah geti iron baje sendiri okeh

  • belajar menghargai kedua ibu bapa - bila masuk labour room. serius nak menangis bila melihat kelahiran . (oh cam tu rupanya beranak..) -,,-
  • medalami ilmu mengenali kehamilan. - mengetahui perubahan badan dan horom yang dialui oleh ibu semasa mengandung.

persiapan untuk pergi rumah ibu selepas bersalin


  • belajar mengenali ramai orang - bila berdepan dengan pelbagai orang
  • belajar erti kesabaran - bila melayan karenah orang sakit.





aku pasti kroang punya pegalaman lagi ohsome dari aku kan? walaupon tingginya ilmu yang kita miliki, jangan kita lupa bahawa ada orang yang memounyai ilmu yg lebih tiggi dari kita. hidup tak boleh sombong dan takbur, kelak akan merugikan diri sendiri . Jom lah share2 pengalaman bersama. pengalaman itu akan mendewasakan kita , seterusnya akan membuat kita lebih bersedia untuk menghadapi arus kehidupan kelak. Amin.

5 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

keje nurse sgt mulia.tanpe mereka siape lahhh doc.hihhi

mira maisara said...

kak sara : mybe..wihihi

NOVA said...

betul tu dear.... memang mulia keje jaid nurse... :) tapi banyak cabaran nyer.. kita je yg harus sabr...

mira maisara said...

nova : :D yup..

huda jamil said...

wah. sonoknye jd nurse. suka dengar luahan pesakit. buat iktibar utk kita.