Saturday, July 30, 2011

praktikal datang lagi...

adoi ai..isnin depan kite dah start puase kan??suke nyer..dapat ler perot aku nie berehat lepas sebulan bekerje mintak diisi dengan cam cam makanan antare nya abc, keropok lekor, ayam panggang, laksa, kebab, cacing tanah perghh..sedap tak hingat!!sampai pinggan pon kalau boleh nak jilat kan??haha..


actually bukan pasal puase yang aku nak cerite..topik aku kali nie pasal praktikalkat ward..ari first pratikal aku start praktikal kat hospital ampang..oh,kalau korang nak taw..aku nie student nurse..so every sem aku kene jejakkan kaki kat ospital untuk wat praktikal..so sem nie aku ade 12 minggu praktikal bersamaan tiga bulan kiteorang berpraktikal..uish..penattnyer!

minggu pertama dan kedua aku posting kat emergency and trauma department(ED)..hurm..extually aku ade lah rase sikit risau nak posting kt ED nie..sebab semuenyer kes EMERGENCY!! so kiteorng mestilah wat kerje dengan cepat,pantas dan kene deliver care menggunakan critical thingking kan dengan betol supaya tak datang kesan buruk kat patient..common error nyer kes bagi obat la..kebanyakan tulisan doktor nak cepat,so tulisan pon kalah budak tadika..die tulis 5mg dengan tulisan berangkai die,bukannnye ape..aku just risau masok red zone jer..sebab kat zone nie patient2 yang ade masalah jantung,kes kes mator vechicle accident (MVA)..risaunyer nak menghadap semue tuh..tak dapat aku bayangkan jumpe patient yang tangan terputus..banyak darah..tambah lagi sekarang nie nak dekat bulan puase..OMG!..mesti banyak kes kan?



minggu ketiga dan keempat pulak aku posting kat klinik ibu dan anak@clinic comunity dekat Kuala Kubu Baru..posting sini tak ade masalah..tapi aku dengan team pratikal kene menginap kat ostel yang berdekatan dengan rumah mayat..tempat tu agak kerasssss and..ramai dah member2 aku yang praktikal kat sane sem lepas kene 'usik'.tapi aku praktikal kat sane mase bulan puase..harap2 tak ade ape ape lah kan..??doakan aku selamat ya wahai readers sekalian.. -.O

lepas minggu keempat,aku dah boleh packing barang nak balik ke kampung..untuk persiapan raya.hayoo..tak sabar nak tunggu saat nie..huhu!!

terlalu awal bubuh pix nie kan?ah..suke hati aku ler..blog aku.. 
:)





2 comments:

wanie lee said...

jge2 ko mira...hahaa...selamat berpuase.. :))

mira maisara said...

haha..okeh wanie lee..selamat pose jugak diucakapan..