Saturday, September 10, 2011

aku terpaksa puasa bercakap...

ari sabtu.aku bagun awal pagi-pukul 8 pagi..ye..aku ingat lagi..bagun jer termenung dekat syiling..ntah apa yang aku pikir pon aku tak tahu..bosan punya pasal..aku online dan join chatting room..terasa market tiba tiba bila ramai yang buzz aku dalam tu..masa online tu terasa kering pulak tekak ni..disebabkan kemaruk berchatting ,aku ignore jer tekak ku menjerit kesedihan mintak menyedut air..ahh..tengah syok chatting nie..yerlah..kalau tak balas kang terus offline cam mana kan? 


tengah aku sibuk melayan,tetibe jer romate kesayangan aku mintak minyak yuyi cap limau aku bukan promote ok..kembung perut barangkali..kesiannyer..meh sini aku belai perut kau..oh geli den!!haha..baru jer nak bukak mulut suruh beliau ambil sendiri dekat loker aku,tiba tiba ,mulut aku rasa pedih sangat..ohh aku kena ulser mulut la!! SAKITNYER!! cepat aku bangun kat cermin loker..ada tompokan warna putih dekat bawah bibir aku <bahagian dalam lah>


ni gambar encik google..bukan mulut aku..

aku percaya korang pun mesti selalu kan kene ulser nie..haha..jangan nak tipu ler..kalau dah kena ulser ni nak cakap pon susah..nak makan pon susah..nak senyum pon lagi lah rasa susah..tegang jer rasa mulut nie bila nak bercakap kan?pendek kata apa pon tak boleh!!


selalunya ulser ni disebabkan jangkitan bakteria,virus,pelesit..selain itu kurang minum air pon boleh jadi sebab utama jugak..imune dalam badan tak kuat seperti harimau biskut tiger,kurang ambil zat besi macam vitamin B 12, folic acid pon antara punca korang boleh dapat ulser kat mulut..


merana lah hidupku di minggu study nie..harapan moga sembuh sebelum final aku menjelma..huhhh..aku kena buat sesuatu supaya cepat sembuh..gila apa nak berpuasa bercakap seminggu?? bosan ler aku nanti..antara rawatan yang boleh aku buat sekarang :




1) elak makan dan minum jus yang masam
2) elak jugak makan makanan yang pedhas pedhas..(kena list jugak even aku tak suka makan pedas)
3) rajin rajin bersihkan muka mulut
4) minum air masak secukup nya.
5) makan makanan yang lembut cam gula gula kapas ke..eh jangan..nanti sakit gigi pulak!
6) sapu ubat ulser mulut - kawan aku cakap guna colgate pon boleh..betul ke?




haha..ketika entri ni ditulis, aku sebok menunggang kuda air kedalam mulut..(ahhh..dah sakit baru nak minum??)alah..biarlah..time sakit baru ler nak insaf kan??manusia..


eh korang..kalau korang pon ada ulser sekarang nie..kite geng lah!ada ke geng ulser..aku ni ponn!haha..ni..nak bagitahu..kalau ulser tu lebih dari 14 hari,wat ler date dengan doktor yerk..risiko dapat kanser mulut tu ada..mintak jauh ler..AMIN..



4 comments:

Wan Ms said...

ciannye..dugaan tu..besabar ye

mira maisara said...

hehe..nak wat cam mana..redha jer la

Muhamad Nur Arief Rezli said...

pedih kene...ari2 cyew kene satu mulut...pedih mse nk makan, nak minum air suam pOwn sakit apatah lagi makan bende berasid...daaa hanya Allah jewr yang thu...seje nk kOngsi ceter...

mira maisara said...

arief rezli : haha..meme pon sakit..seksa kan??tu kat atas ada petua..cer follow petua tu..insyAllahh.. :)