Friday, August 19, 2011

tips elak berut buncit


ha..cam mane nak elak perut korang jadi buncit?kene lah amalkan cara cara kat bawah nie yaa..OPPSS..sebelum tu..nak bagitahu..entry kali nie tak ade kaitan dengan yang hidup atawpon yang dah tiada.maaf kalau terasa ya..

1. jangan mandi masa perut kenyang!
alah..korang mesti selalu dengar kan bende nie..aku pon..malas lah nak citer lau korang da taw.haha

2. tolong jangan skip waktu makan.
waktu makan kite ade bape kali?jap..meh kite kire..pagi,tengah ari,petang dan makan malam..(banyak jugak!)..kalau korang skip salah satu waktu makan nie..korang akan rase lapar sangat sangat(bagi jenis yang tak tahan lapa lah..).contoh nya lah kan..kalau lah korang termiss breakfast kan..mesti korang rase lapar sesangat kan? dan time lunch pulak korang mest nak melantak abis abisan kan!!

oii..aku tengah puase nie!!

3. buwat sit-up jer tak berkesan..
berazam nak kurus? okeh..tapi harus diingat ya..sit-up jer tak mencukupi..sebab dia tak boleh nak bakar lemak korang tu..tapi die boleh tegangkan perut korang jerla ok..so korang kene lah buwat aktiviti yang leh membakar kalori lam badan tu.antara nya berjogging..berlari..merayap, tumbuk orang..owh..aku start mengepek!!
minum air masak taw..bukan air paip

4. minum air masak banyak banyak
kurangkan minum yang manis-manis event aku suka minum air manis(kat bazar ramadhan tu banyak kan air yang bewarna warni??LAZAATTT). Jangan minum beralkohol! Minuman alkohol memang bebas lemak tapi mengandungi banyak kalori. Minum beralkohol jugak akan membuat perut jadik boroi! HAMIK KAU!..owh korang..nak bagitahu nie..kalau korang tengah makan kunyah ler sampai hancur/lumat...biar makanan tu hadam sikit..ni tak..sumbat jer makanan dalam perut,terus nak telann!!cakap lapar kan?tak kan nak kunyah pon malas? ape pon tak boleh!






mira maisara membebel:  orang mengandung dengan perut buncit tu tak same okeh.. (*,o)




6 comments:

Nurmaisarah Ismail said...

Thanks for the tips sis :)

mira maisara said...

nurmaisarah:welcome.. :) thanks for reading

MananQayyim{dot}com said...

Good info... selalunya yg buncit ni golongan adam... mcm aku lah... ni boleh praktikan nanti...
Thanks..

Dari MQ : Juadah Enak Berbuka Puasa : Resepi Dadih

mira maisara said...

haha..yeker mananqayyim??tak tahu la pulok..hehe

Farahin Ahmad said...

baguihhh tips nih..boleh sebar kat satu kampunggg..kuikuikui

mira maisara said...

farahin ahmad: lau sebar kat kampung kene wat ceramah la kot...hoho