Saturday, August 13, 2011

ni kuih apa?

mase aku pratikal kat emergency minggu ke dua, aku keje shift petang..so.nak tak nak aku terpaksa lah melantak berbuka puasa dekat pantry tersebut..aku masuk kerja pukul 2 petang,dan abis kerja pukol 9 malam..kerje petang nie best jugak..kadang kadang tu banyak patient masok emergency..(mybe pas waktu keje kot?)..haha..tak mau komen lebih lebih..nanti kene wat research pasal nie pulak..tak mau tak mau


tengah melayan patient aku yang buta nie menjamu makanan(patient aku orang cina ok..so tak yah puasa..hihi),member aku,amalin ajak aku pergi bazar dekat dengan kawasan hospital tuh.aku pon roger jer lah. even mase tuh hujan lebat..kuar lah jugak kami pergi ke bazar tersebut..demi makanan..sanggup ku redahi apa jua...haha
abang..adik nak payung jugak..

dah sampai kat bazar..rambang mate aku tengok cam cam jenis kuih muih ade jual kat sane..ada bentuk panjang..leper..bulat..warna warni pulak tu...perghh..meleleh kot!! sampai kalau boleh semua kuih aku nak beli..tapi kalau aku beli banyak pon,mesti sedekah kat orang punya maa..bukannya aku abis pon kalau makan..haha..ayat pujuk ler tu..sedangkan aku lupa nak bawak duit sebenarnya time tu..haha..siot tol..kenapa lah duit aku tertinggal..sia sia je lah aku meredah hujan itu. sambil wat muke seposen,aku mintak ler pinjam kat kawan aku..nasib baik beliau bermurah hati pinjamkan aku duit..alhamdulillah..kau kawan yang baik malin!err..ade unsur bodek ke kat sini??..haha

''akak,bagi kuih hijau tu 3 bijik eah''..jerit aku smbil tunjuk kuih yang aku pilih..akak tu tanya ler aku..ape name kuih tu dik..sudah!!aku ingat dalam ward jer clinical instrustor leh tanya soklan kat aku..ni mak cik yang jual kuih tepi jalan tanya soklan kat aku lah! er..tak ingat lah cik..kuih ape yerk..!! wah..segan aku kot..dah ler time tu pakai uniform..siap de logo uitm lak tu...ummm..kawan aku bukan nak bacup aku pon.sengeh2 pulok kat mak cik tuh..siot!
''dikk..ni kuih puteri ayu..haha'jawab mak chik tu sambil masukkan 3 bijik kuih kat plastik..haha..malu kot aku..mak cik..saye terlupe jer lah..!!

ini lah kuih puteri ayu.haha

lagi dik...nak kuih ape? cepat-cepat aku geleng..xmau da aku nak tatap mate die yang da tersenyum tengok pipi aku yang da kemerahan menahan segan..
''dik,ni kuih ape?'' 

..erm mak cik nie..aku taw lah tu kuih karipap..wat naye jer lau aku tak taw..haha..dengan bangga nya aku jawab "kuih karipap mak cik"... 
makcik tu balas.."baik ko kenal,lau tak mak cik nak bagi ko asgiment mengenal kuih muih yang ade kat kadai makcik nie..!!!" damn! semua orang gelak bila dengar mak cik tu cakap cam tu..ewah..mak cik..siap nak bagi aku asigment!

okeh mak cik..nanti setiap kali saya nak pergi bazar,saya bawak kamus kuih muih ye..beserta ramuan die sekali..haha..supaya aku peristiwa laama tak berulang kembali..hahak!



4 comments:

mr_right said...

terliur tengok kuih2 tuh !
peberet mehh.. hehe

RUPA PARAS BUKAN SEGALANYA(:

STATUS MEMBERSHIP NUFFNANG MR RIGHT DIGUGURKAN

mira maisara said...

haha..mr right..mira pon suke meh kueh tu..pergh..sedap tak hingat! :)

RinsyaRyc said...

nghahaha.. lawak tol...(aipon tak ingt sngt nama kuih.. Kuih bulan tau pulak.. Errr..)

http://bulatmata.blogspot.com/
BulatMata

mira maisara said...

haha..tu ler pasal..kuih bulan mira taw pulok..ape la nak jadi haha