Tuesday, October 25, 2011

tegarnya hantar emak kat rumah kebajikan?

 kerja nurse tu sememangnya bagus..setuju tak dengan statement aku?? siapa yang tak setuju sila komen kat bawah yerp..haha..erm..sebenarnya aku bukan nak berlagakk yang nurse ni lagi better dari kerja kerja lain..semuanya ada kelebihan masing masing kan?? tapi bagi aku.kerjaya nurse sememang nya best sebab sanggup bersedia memberi bantuan kepada yang memerlukan..antaranya menyuapkan makanan kepada pesakit yang tak berdaya, menolong pesakit yang tak berupaya  membersihkan diri seperti memandikan pesakit..tolong pesakit membersihkan private part selepas melepaskan "bom"..sanggup ke korang pegang taik oren najis orang lain yang kita tak kenal asal usulnya??tak kira pesakit tu orang cina ke..india ke..bangla. alien..

yer aku tahu dalam ward tu ada doktor...tapi dorang tak selalu bersama dengan pesakit.. kerja dorang cuma wat planning ape yang harus dilakukan kat patient untuk membuat keadaan patient tu bertambah pulih..contohnya doktor plan nak buat surgery buang appendix kat patient..so kerja nurse pulak monitor keadaan patient dari semasa ke semasa..perhatikan abnormality kat patient..bagi obat kat patient..pastikan patient tu tak makan sebelum wat pembedahan..dan banyak lagi lah!

orang zaman sekarang nie bukannya nak jaga family sendiri bila dah masok ward..then bila keadaan patient dah terok, teros jer buwat surat untuk refer patient ke rumah kebajikan..what the fish lah manusia pesen cam tuh?? ade kes pernah terjadi..mak die sakit last stage lungs cancer..then die nak suruh refer kat rumah kebajikan dek tak larat menjaga mak die yang tak boleh wat.. (korang jangan wat mak ayah cam ni taw..berdosee!)


masa dulu aku semester 1, aku rase nak quit je dari course nursing nie..tak sanggup lah aku weh nak wat bende nei semua..cuci tahi orang lain tapi lama kelamaan aku dah terbiasa..masa makan pon boleh cakap pasal benda yang jijik nie dengan member aku..no hal dah weei..alhamdulillah..

hari itu ada relative patient tanya aku.. " tak geli ke adik cuci badan orang yang tak larat bangun...busuk lak tu..,akak tak larat nak cuci tahi abah akak..busuk sangat lah!! " aku cuma cakap kat akak tu " saya layan pesakit macam family saya kak..macam mana saya layan family saya, macam tu lah saya layan pesakit kat sini..cam tu lah saya layan family saya..

akak tu tercengang jer pandang aku..then keesokannya die offerkan diri beliau untuk menolong aku mandikan ayahnya..alhamdulillah..

sempat snap gambar bersama jururawat masyarakat..

daia . mira . yuyu .

dengan team pratikal

4 comments:

DyeaDeen said...

yay yay yayy muka aku :P kikiki

mira maisara said...

dyea deen : yer kamu ada sebab kamu sahabatku :)

FaiZaH Fyn said...

good advice! thumbs up :)

mira maisara said...

faiZah fyn : thnks visit here sweety :D