Thursday, January 5, 2012

apa reaksi korang bila ditegur orang?


sebelum aku nak tulis entry nie..aku nak mintak maaf bagi sesiapa yg terasa. entry kali ni tak hadeee kaitan dengan aku, kengkawan aku,korang semua dan sesiape jer lah!..aku just nak share idea dan pendapat yang aku dapat masa kat kelas agama tadi. err..no touching2 lah ye.. : D

ada tak kawan korang pernah tegur pasal pakaian korang yang ketat, mendedahkan aurat dan macam2 lagi lah..pernah tak??

" siti (bukan nama kad pengenalan sebenar) aku tengok kaw nei dah comel..tinggi,kurus,hade lesung pipit..tapi apesal kaw tak pakai tudung? " soal minah (juga bukan nama yg real)

agak2 kalau korang jadi si siti tu lah kan, ape yang korang nak jawab? adekah korang akan marah si minah tu? ke korang belasah je minah tu cukup2? ataupon kaw pakat dengan member kau supaya tak payah kawan lagi dengan si minah tu? haha..macam perangai aku mase sekolah rendah pulak..tragis sungguh



menurut kata ustazah aku, sebenarnya Allah s.w.t hendak memberi hidayah kepada kita melalui sahabat kita.baguskan? barang siapa yg menolak hidayah tersebut, maka Allah akan menolak terus kita dari mendapat hidayah tersebut. wallahualam..

so, cara yang sepatutnya kita buat ialah diam. kalau tak setuju tu baik kau diam peah...hahahaa..bukankah diam itu adelah lebih baik dari bersuara?.. dan katelah dekat orang yg menegur kau tu, "doakan suatu hari aku berubah". itu jer. kalau kau melenting, memang panjang lah pulak episod antara korang dengan si penegur tu kan? tak pasal2 perang meletusss....

ha begitulah ceritanya.

sebenarnya aku pon bukan lah sempurna jugak..aku pon budak comel biasa yang melakukan kesilapan...bukan semua orang sempurna kat dunia nie kan?






p/s : esok aku nak buat kad pengenalan baru..sape nak ikut?haha..agaknya lawa tak muka aku dalam ic baru tu..haha













11 comments:

Zhyzhy Chin said...

rasa tersindir, malu :/

asmira surianie said...

segan sgttt....

http://meramonst.blogspot.com/2012/01/sebab-kenapa-kita-kena-solat-awal-waktu.html

mira maisara said...

zhyzhy chin : segan kan?

asmira : ha'a, rasa segan sangat kn..

Cikpuan rara said...

bile org tegur.kite amik positif je.heee.yg penting pic kucin tu comels.

cik Kartun said...

pernah2... CK diam jerr..
khung ckp lebih2 die trasa plak khung, sebab die p0n same muahahaa :D

khairul akmal bin azman said...

ambil iktibar
dan betulkan
supaya tak jd org
yg alpa.

mira maisara said...

cikpuan rara : amik yg positif..betol betol!

cik kartun : haha..ape la..tegur orang tapi diri sendiri pon tak betol..huhhuu

khairul akmal : yeah yeahh

Kumbang Jingga said...

tegur dgn cara yg berhikmah..tp apa yg siti buat dengan tegur tu memang betul..kena tegur bende yg salah...kena bijak dlm berdakwah..contoh maybe leh ckp mcm nie kt dia.."awak nie kalau pakai tudung lg cantik..x caya leh try tgk hehehe"

mira maisara said...

kumbang jingga : thnks siti share idea :D betul jgk cakap siti kan?

LaLa said...

even lala bertudung, tp Lala tetap segan nak tegur, hhehehe

Cik Laure Weng said...

diam dan amik iktibar jer lah =)