Saturday, September 8, 2012

beraya kat emergency department?



assalammualaikum !




rasanya masih ada lagi yang beraya sakaan lagi kan? bagus lah, puasa 30 hari, raye pon kenalah sambut 30 hari kan? makanlah kueh raya , lemang, ketupat sampai kenyang sampai lupe bera badan tu.. bagi perempuan, lepas raye nie mesti plan nak berdiet balik kan? hehe biasa lah tu

macam mana dengan sambutan raya aku tahun nie? alhamdulillah.. kami sekeluarga sambut secara bersederhana sahaja.. yang penting hari raya pertama semua gembira.. dan dapat berkumpul bersama. memang sangat meriah.. korang pon pasti macam tu jugak kan? gelak ketawa, posing posing pastu upload kat facebook tunjuk baju raya.. hehe.. nampak sangat permaninan die tu.. 

tapi 

tahun nie agak kureng sikit la disebabkan abang aku terpaksa bekerja, kami semua tak berjalan sakan mengunjung uma sedara. bukannyer ape, kalau dapat duit raya mesti die jeles kan? hua haha.. so kami decided beraya kat rumah aje lah..

raya ke - 5 family aku dapat panggilan yang atuk aku tetibe je tak boleh bergerak.. bila sentuh tangan dia pon tak atuk tak boleh nak rasa.. so memang hari tu aku sekeluarga beraya lah kat emergency melaka.. huhu.. time tu aku tengok semue keluarga ayah kelam kabut nak packing barang untuk atuk.. carikan baju..seluar untuk kegunaan die masa kat ward. kelam kabut nak angkat atuk bila atuk mengadu nak buang air besar. . semua kelam kabut.. dan yang jadi mangsanya , atuk aku lah.. kesian atuk...

so dengan terjadinyer benda macam nie membuatkan aku terpikir dan sedar, kite sepatutnyer kena belajar cara cara yang betul nak merawat orang sakit. bukan nya apa, dengan cara yang betul tu lah dapat meringankan beban si sakit tu kan.. tak kan korang nak biar pesakit tu kencing je atas tilam? tak kan korang nak biar je lampin pesakit tu basah melencun? buatnyer orang yang sakit tu parents korang.. sanggup ke korang buat macam tu? 
sanggup?!

tak selamanya kita boleh mengharapkan bantuan orang lain.. sampai jugak suatu hari nanti turn kite untuk jaga orang sakit.. ingat tu..












akhir kata , SELAMAT HARI RAYA!





p/s : doa kan atuk kite sembuh dari stroke yea kawan kawan : )



















                                                                                     



2 comments:

haney said...

get well soon , atuk :)

boni kacak said...

betul..saya setuju.. apa2 pun, saya doakan agar atuk awak akan sihat seperti sedia kala :)