Tuesday, February 7, 2012

cucilah tangan anda..


assalammualaikum ,

aku nak tanya , lepas pergi tandas ade tak korang basuh tangan? erkk.. kejap, kalau basuk pon ade kah menggunakan sabun ataupon korang main jirus jirus je dengan air?


walaupon entry aku nie simple je, dan ade sesetengah orang menganggap ianya sesuatu benda yang remeh tapi sebenarnya boleh mendatangkan kesan jika tak mengamalkan nya.




apa tujuan basuh tangan?


- dapat menghalang kuman dari membiak kat tangan. bayangkan bila korang terlupa basuh tangan dari membuang**** , then terus korang makan ayam KFC dengan rakusnya.. sampai menjilat jari lah.. sedar - sedar je ade cecair warna kuning masih melekat kat tangan korang.. eee...






bila perlu basuh tangan??


- basuh la sebelum dan selepas makan. bukan selepas makan aje yerkk!!
- selepas keluar tandas.
- selepas melawat members/ kenalan dekat hospital * untuk mengetahuan korang, hospital lah paling banyak kuman yaaa...



cara basuh tangan yang betol?


- basahkan tangan dengan air yang mengalir
- gosokkan tangan menggunakan sabun.
- gosok menggunakan step yang betul. - tapak tangan, belakang tangan, celah jari dan kuku
- bilas sehingga bersih.
- tutupkan pili air dengan hujung siku ataupon menggunakan tuala yang bersih.
- keringkan tangan dengan menggunakan tuala, tisu yang bersih.





 budak 3 tahun pon boleh cuci tangan.. betol? tapi korang jangan lupa, basuh tangan ade step dia yang tersendiri.. dan haruslah follow step dia supaya kuman tak dapat hidup dekat tangan korang. yeah..


sori tulisan tak nampak

tapi step tu penting ya kawan - kawan!




" dan apabila seseorang bangun dari tempat tidurnya, hendaklah ia membasuh kedua tangannya sebanyak 3 kali sebelum ia memasukkannya (tangan) ke dalam bekas yang berisi air (kolam). kerana sesungguhnya ia tidak tahu dimana tangannya berada (semasa tidur)

                                                                       (Hadis Muttafaqun 'Alaihi , Bukhari : 162 dan Muslim : 278 )






7 comments:

J.Syazwana said...

alamak bangun tido je kene basuh tangan? huhuhu

mira maisara said...

yerla..kot2 tergaruk kat ** wahaha

Adila Saidi said...

jawapan mira utk j.syazwana tuh kelakar. betul apa mira ckp tuh kan. tapi selalu lupa, hehe :)

i'm ezza haniza said...

baik cikgu .saya akan cuci tangan saya setiap 5minit! ehh ?hewheww

mira maisara said...

adila : wahaha..

ezza: dear, mira amik nursing la syg..bukan cigu..wihihi

EZAD AMIR said...

sy basuh tgn plg kurg pn 5 kali sehari...ekekekeke...sbb tu la kepentingan mjaga wuduk..ekekekeke...cm alim je ayat..hishh..lariiiiiiiiiiii...

eh kamu uitm puncak alam ye?hek3

mira maisara said...

wahah..ape la kamu nei ezad :D

ye,..dak punck alam :D

y y?