Friday, February 10, 2012

patung bawah kereta merupakan amalan orang Thailand?

assalammualaikum !!

alhamdulillah..dalam tempoh lapan tahun bulan aku join blogging, aku dapat kumpul 400 followers. cett..perlu ke kecoh sebegini rupa? ooh. harus la.. sebab nya bukan senang nak tambahkan followers.. nak tambat hati pembaca dengan menyediakan entry yang bajet hot , bukan?

dan sejak abang ben buat entry mengenai blog aku, aku akui bilangan followers makin bertambah. alhamdulillah syukur!

sudah la wehh..

masa aku balik kampung aku kat Melaka , aku lihat ramai orang bubuh anak patung kat bahagian bawah kereta..seolah - olah sudah jadi trend kereta pulak. ada yangh bubuh patung anrgy bird, patung yang comel2 pown ada! habis lah anak patung tersebut, dibeli semata - mata untuk digesek kan kat jalan tar.. huu.. habis cala bala cili bili culu bulu. waahh ikut trademark johan lah pulak..wakakaa.

pelik dan rasa hairan. apekah motif sebenar mereka bubuh anak patung kat bawah kereta tersebut??

sebenarnya, meletak anak patung bawah kereta merupakan budaya orang Thailand. mereka mempercayai roh orang yang mati kemalangan akan berlegar - legar di tempat mereka mati. so, dengan adanya patung tersebut mereka beranggapan bahawa roh orang yang mati tidak akan menggangu mereka. kebanayakannya trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thailand

sabda Rasullullah saw yang bermaksud : " sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, amka dia termasuk sebahagian daripada mereka " (Riwayat Abu Daud)

bagi korang yang da berangan -angan jenis patung apekah yang sesuai diletakkan bawah kereta tu, mira rase bawak - bawak sedar la ye. dalam melayari kehidupan ini, kita kenalah berhati - hati melangkah. kerana dalam tak sedar, perbuatan kita telah pun mensyirik kan Allah s.w.t







baik bubuh bear bear nie kat beg aje kan.. baru nampak comel macam tuan dia.. awwww!!

18 comments:

msredcheesecake said...

Laaa ye ke? Mesti yg letak tu ramai yg tatau kan?

Cik tikah said...

x pernah pulak cik tikah nampak org buat mcm tuh. haha..

mira maisara said...

msred : mungkin kot kakaak

cik tikah : tak pernah nampak? mesti tido dlm kete sokmo niee..

[ wanni ] said...

ouh yeke? wani memang selalu nampak bear-bear digantung~ tapi tak tahu sebab apa~ huhe..

thanks for sharing ;)

mira maisara said...

wanni : oke dear :)

cik najiha said...

saya pun tapenah tgok lg stakat nie. tpi tadi ada rkan fb yg share mklumat yg sama. makin pelik lhaa kpercayaan org zaman skrunk :)

aizadalias said...

letak musang bru stylo sikit x?hehehe ;p

mira maisara said...

cik najiha : hohoo..betol tu.

aizad : yerla stylo kan :P

aku HaniAsyira said...

buat kotor key-chain comel jer...

mira maisara said...

syira : tahu xpe dear..dari comel bear bear tu..jadi hitam legam..wakakaa

cik Kartun said...

yekew?? baru tau lak nie.
slalu tngok kreta2 skung pkai aksesori2 pelik2 -__-'

TiraPengemis said...

cian bear tue =(

Yatie Awang said...

setiap agama ada amalannya...Alhamdulillah..agama islam tidak mengajar kita begitu..

Bunga Humairah said...

Islam addin ;)

dah follow.

nur hafizah aKa eija said...

sy tag kat akk
http://jaripenatmenaip.blogspot.com/2012/02/cik-bunny-buat-giveaway-lagi-join.html

littledolphin said...

la... budaya orang thailand ke? haha

saya baru tahu!

saya selalu pelik apasal lah mereka pergi letak bear tu.kesian patung tu melayang dan bergesel dengan jalan.mesti sakit kan? T.T

Aine Ainun said...

Stakat ni, x penah nmpak pulak lagi...

Ishhh, tp mmg terang2 da x elok kan..

midonz said...

memang dah tau dah tapi biarlah diorg tau sendiri.. kalau kita bgtau nnt kata kita dengki pulak...hehehe
Anda free, meh jenguk tinta midonz pulak