Sunday, June 24, 2012

naluri ibu..


hai ! : D


korang ada plan nak jalan mana mana ke hari ahad nie ? kalau ada , aku nak ikut boleh? time hari weekand nie best je kan kalau melepak kat rumah bersama family . bersantai bace surat khabar kat ruang tamu. tak pon menonton melodi bersama ibu . cehh homesick tetiba . 

sebelum nak keluar berjalan tu make sure korang plan betul2x aktiviti ape yang korang nak buat pada hari tersebut. yelah dari plan nak jalan kat masjid India tup tup nak pergi berenang kat sunway lagoon . buat lah kami yang perempuan nie pakai baju kurung , cam mane nak berenang kan? dahh membazir kena beli kelengkapan baju.. huhu (cakap sebab ade pengalaman eh.) haha

dan bila nak keluar tu jangan la happy sangat . maksud aku jangan terlampau galakk sangat ketawa nya. sebab kalau kita suka yang terlampau sangat , nanti mesti ade perkara buruk yang akan berlaku . mak aku selalu pesan cam nie 

" jangan suka2x sangat.. suka suka jadi duka "

benda nie memang mak aku rajin pesan setiap kali nak keluar dengan member aku . biasalah , ibu mana yang tak risau dengan anak dia kan ? nak nak lagi kat anak perempuan 

masa nak hantar aku balik hostel haritu kami nampak satu kemalangan . boleh kata dasyat jugak lah .semua kereta perlahan kan kenderaan nak tengok apa yang berlaku kat mangsa yang terbaring atas jalan. semua orang sibuk kipas2x kan mangsa yang berlumuran darah tu . ada jugak yang bisikkan sesuatu kat telinga dia . 

sangat sadis . mak aku tengok je . terus menangis . aku dengan adik beradik aku saling pandang satu sama lain . *panik kot tengok ibu nagis . sebab ibu jarang nangis . jadi.. aku pon turut nangis . huhu

naluri keibuan memang kuat . so sila lah jangan mengamok bila ibu bagi nasihat . bagi pandangan dia . sebab ibu mesti nak yang terbaik untuk kita kan? walaupun kita dalam situasi yang sukar masa tu jangan la nak marah2 bila ibu membebel . mungkin kita akan rase lebih tension bila mendengarnya . tapi dia lebih risau akan kita . tu sebab die bebel kan? .


dengar selagi boleh dengar . bila ibu tak ada , mesti kita akan rindu bebelan dia . sebab setua mana pon kita , kita mesti nak ibu bila ada masalah 
: D





7 comments:

K O R I E said...

thank for peringatan
kita nak kluar ptg ni dgn kekewan .
huhu

amalina husna said...

husna pernah kena..x dngar ckp mama sgt..last2 padah menimpa..nasib x terok..

piko pink said...

naluri ibu mmg tepat..

Lyaa Suriany said...

setuju
kalau dgr mak bebel, rasa stress
tp bila jauh ngn mak
nak nangis je rasa

Hanif Idrus said...

betul..mak aku selalu kata bila terlalu gembira nanti duka..
sebab bila terlalu gembira kita jadi lupa keselamatan diri..jadi cuai..dan terburu-buru...
Your mother correct!!

IntaNBerliaN said...

hati seorang ibu ni sensitif.. kdg2 bila tgk ank org lain kita cpt je tingat ank sendiri.. :-)

PinkUmmi said...

betul betul..setuju sgt dgn entry...
terbaekk!!!!