Tuesday, November 27, 2012

hari pertama yang blurr..


assalammualaikum


nikmatnya bila berkesempatan untuk berehat bila ada masa kelapangan. mana tak nya , setiap masa ade je kerja nak kena buat. baru je nak duduk ,ada je kerja kena settle kan. maklumlah baru duduk pindah kat tempat baru kan semua sibuk nak mengalihkan barang barang, nak pasang perabut la itu lah ini lah..la..so kena amik masa jugak la untuk sesuaikan diri kat sini. tapi kadang kadang tu otak serabut jugak memikirkan task yang kena buat dalam masa tiga bulan setengah nie.

oke untuk pratikal semester nie aku dapat posting kat ward medical (perubatan) , surgical (pembedahan) pediatric (wad kanak- kanak) dan operation teater. so. aku sangat sangat la berharap yang aku tak akan start dengan ward peadiatric sebab formula obat dia, normal range untuk vital sign pon tak sama dengan orang biasa. eh senang cerita semua benda hampir tak sama lah dengan orang dewasa nie. contohnya kalau buat cpr kat pesakit dewasa , kita akan letak dua tangan kiri dan kanan dan bagi pressure kat bahagian dada. tapi untuk kes budak budak , cukup letak dua jari je kat bahagian dada dan bagi pressure. ha.. nampak beza dia? itu baru cpr.. tapi malangnyer kat situ jugak lah tempat pertama aku posting..wahaha. situasi ward kanak kanak memang berbeza dengan ward lain. seriously. masuk ward je dengar budak menangis,meraung ape semua..




lagi satu kerja kat ward peads nie memang main psyco jugak lah sebabnya budak budak mana suka orang chek badan dia kan.. so.. tak kesah lah kalau kena pukul, kena ludah , budak tu menangis melalak ape semua bila kita nak check dorang. huhu. tension tak tension? sudah lah aku tak berapa suka kat budak. haha

oh ye.. macam manalah rasanya kerja shift malam eh? berdebar debar je rasa hati nieh..




5 comments:

daddydee jedi said...

Semoga sabar hadapi semua dugaan tu ye. Hehehe

Papa Mifz said...

salam kenal...

wife PM staff nurse, so dia dah biaso kerja shift malam...:)

untuk 1st time sure rasa berdebar kan...lamo2 biaso la...:)

oh belajar kat UiTM Puncak Alam ke?? rumah PM kat Shah Alam 2...:)

boni kacak said...

mak aih..siap kena ludah?? pergh.. saya harap awak akan bersabar tau...

Mira Maisara said...

daddyde : thnks yea. :D

PM : wah yeke? SN kt mne tu yek? yup study kt puncak :D

Mira Maisara said...

bonjil : biase lah budak budak kan..heehe